ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι Ευβοίας

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι Ευβοίας
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Προκόπι Ευβοίας

Η σύμβαση για τον Μουσειακό Χώρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Οσίου Ιωάννη Ρώσου, υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη και ανοίγει έτσι ο δρόμος για να υλοποιηθεί το έργο στο Προκόπι Ευβοίας. Με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ, το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).



Σύμφωνα με το Δίκτυο Μικρασιάτης, το διώροφο κτίριο του Παλαιού Ξενώνα του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννη θα διαμορφωθεί σε Μουσειακό Χώρο Μικρασιατικού Πολιτισμού, με σκοπό να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη ιστορική μνήμη αλλά και να αξιοποιηθούν μέσω αυτού, σημαντικά κειμήλια εκκλησιαστικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος.
Ιστορία αιώνων συνδέει με πολλούς τρόπους την περιοχή υλοποίησης του έργου με το Προκόπι της Καππαδοκίας.


Το Προκόπι της Καππαδοκίας

Ο Άγιος Ιωάννης γεννήθηκε στη Ρωσία το 1690. Ως αιχμάλωτος πολέμου και δούλος ενός Τούρκου αγά στη συνέχεια, ξεχώρισε για την ακλόνητη πίστη του ζώντας στο Προκόπι, κοντά στην Καισάρεια της Καππαδοκίας. Τάφηκε σε μαρμάρινη λάρνακα στο ναό του Αγίου Γεωργίου και το σκήνωμά του έμεινε ανέπαφο ακόμη και μετά τη λεηλασία του ναού.

Κατά την Aνταλλαγή των πληθυσμών του 1924, οι χριστιανοί κάτοικοι του Προκοπίου Μικράς Ασίας, πήραν μαζί τους το σκήνωμα του Αγίου και το μετέφεραν στη νέα τους πατρίδα, την Εύβοια. Το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Εύβοια τον Οκτώβριο του 1924. Το 1930 θεμελιώθηκε μεγαλοπρεπής ναός προς τιμήν του, που αποπερατώθηκε το 1951.