ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ

Κάτι αλλάζει στο κέντρο της Χαλκίδας

Άλλαξε όψη το κέντρο της Χαλκίδας
                               Άλλαξε όψη το κέντρο της Χαλκίδας
Πεζόδρομοι, πλατείες, πράσινο, φωτισμός, φαρδιά πεζοδρόμια με ράμπες, διατήρηση και ανάδειξη ιστορικών χαρακτηριστικών και κτιρίων.
Το κέντρο της Χαλκίδας αλλάζει και αρχίζει να θυμίζει περισσότερο μία ευρωπαϊκή πόλη παρά την Ελληνική επαρχιακή του 80’ στην οποία είχε παραμείνει στάσιμο εδώ και χρόνια.
Πρόκειται για μία περιοχή στην οποία βρίσκεται το ταχυδρομείο και τα δικαστήρια, πλήθος γραφείων αλλά και που συγκεντρώνει την πλειονότητα των εμπορικών της Χαλκίδας.
Κάποια από τα έργα όπως η πεζοδρόμηση τμήματος της Αβάντων, η ανακατασκευή του παραδοσιακού πλακόστρωτου της Ερμού, ανακατασκευή πεζοδρομίων πέριξ δικαστηρίων και φωτισμός δικαστικού μεγάρου έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ άλλα παραδίδονται σταδιακά όπως η πλατεία μπροστά από το ταχυδρομείο (πρώην πάρκινγκ Αβάντων).

Τα περισσότερα από τα έργα είχαν σχεδιαστεί και δημοπρατηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή – επί δημαρχίας Θανάση Ζεμπίλη – και ως είθισται στην Ελλάδα ολοκληρώνονται αρκετά χρόνια μετά και από την τωρινή δημοτική αρχή.

Όπως σε κάθε σχεδιαζόμενη αλλαγή δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις καταστηματαρχών αλλά και δημοτικών συμβούλων με επίκεντρο της διαμάχης την πεζοδρόμηση του τμήματος της Αβάντων.

Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν και το σίγουρο είναι ότι όποιος κάνει μία βόλτα στο κέντρο της Χαλκίδας θα βρεθεί σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον με εύκολη πρόσβαση και αναβαθμισμένο αισθητικά.

Μέχρι στιγμής τα έργα αυτά περιλαμβάνουν:

Την πεζοδρόμηση της Αβάντων μέχρι και την οδό Βύρωνος.


Την ανακατασκευή του παραδοσιακού πλακόστρωτου της Κριεζώτου, την ανακατασκευή του πεζόδρομου της Ερμού και την επέκταση του μέχρι την Φαρμακίδου.

«Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημοσίων Ανοικτών Χώρων Δήμου Χαλκιδέων» που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στην Οδό Φαρμακίδου (Δημαρχείο), στην περιοχή των δικαστηρίων με τις περιμετρικές οδούς του (Συγγρού, Κριεζώτου, Συγγρού, Καραμουρτζούνη), η δημιουργία πλατείας 1.544 τ.μ. στο χώρο του πρώην πάρκινγκ η οποία περιλαμβάνει στέγαστρο με πέργκολα και ενσωματωμένο φωτοβολταϊκό στοιχείο, δύο συντριβάνια, χωμάτινο δάπεδο με φύτευση και ηλεκτροφωτισμό.


Η πιο σημαντική εκκρεμότητα πλέον είναι η ανοιχτή πληγή της Δημοτικής Αγοράς και της παρακείμενης πλατείας που καλώς εχόντων των πραγμάτων η ανακατασκευή της θα δρομολογηθεί τους επόμενους μήνες αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Τι θα θέλαμε ακόμα να δούμε

Καθαρισμό από τα γκράφιτι του μόλις ανακαινισμένου και φωτισμένου δικαστικού μεγάρου, έλεγχο της παράνομης στάθμευσης, καλύτερη σήμανση με πινακίδες πληροφόρησης επισκεπτών (σημεία ενδιαφέροντος, μνημεία, αξιοθέατα) και αστυνόμευση ώστε να μην «γκρεμίζουμε» κάθε βράδυ ότι φτιάχνουμε το πρωί.

Ελπίζουμε μετά το εμπορικό κέντρο να πάρουν σειρά και άλλες παραμελημένες και ξεχασμένες γειτονιές της πόλης.